Hivatalos és fekete pénztárt egyszerre alkalmaztak a lebukott kereskedők.

Csaknem 3000 ellenőrzést végzett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az elmúlt év végén az ünnepekhez kapcsolódva. A jogsértések számát tekintve szinte kettészakadt az ország. Az ellenőrök találkoztak olyan aszalt gyümölcsöt árusítóval, aki német nyelvű számlatömböt mutatott nekik, de azt sem használta - áll a NAV közleményében.

Az egyhónapos ellenőrzéssorozatban főként a nyugta- és számlaadás kötelezettségét, a szabálytalan foglalkoztatást, valamint az áruk eredét vizsgálták a revizorok nemritkán a társhatóságokkal közösen. Jártak karácsonyi vásárokon, üzletközpontokban, fenyőfaárusoknál, és még ünnepi koncertre is eljutottak.

A mérleg nyelvének a közép-magyarországi régió bizonyult. Itt az ellenőrzések 30 százalékában tártak fel hiányosságokat a revizorok, ami némi javulást mutat. Ennél valamivel jobb a helyzet az ország nyugati részén, ahol kevesebb szabálytalankodó akadt fenn a rostán. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében viszont az esetek 40 százalékában akadt dolguk az ellenőröknek. A dél-alföldi régió a szabálytalanul foglalkoztatottak miatt lóg ki a sorból, a 48 ellenőrzésből 28 alkalommal kellett bírságolni - fogalmaz a NAV által kiadott dokumentum.

Új tapasztalat, hogy a vállalkozók két kasszát használnak. A revizorok ugyanis a nyugtaadás ellenőrzésekor pénztárleltárt is készíthetnek. A készpénztöbblet, a nyitókészlet dokumentálásának hiánya pedig mulasztási bírság kiszabását és akár átfogó ellenőrzést eredményezhet. Valószínűleg mindezek kivédéshez dolgozták ki ezt a módszert a kereskedők. A számla/nyugta nélküli bevétel a "nem hivatalos" pénztárba kerül, így a "hivatalos" pénztár készpénzkészlete egyezni fog a bizonylatolt forgalommal, nyitókészlettel.

A karácsonyi akcióban csaknem 90 millió forintos bírságot szabtak ki a revizorok. 22 üzlet bejáratára került lakat 12 napra, egy üzlet pedig 30 napig nem fogadhatja vásárlóit.

Forrás: napi.hu